Cauta ce doresti pe acest blog

vineri, 3 ianuarie 2014

Procesorul (”Creierul Calculatorului”)

Procesorul (CPU)

Procesorul sau CPU (Central Processing Unit) este creierul calculatorului. Este cel mai important component din calculator. El "gandeste" toate datele.
Picture

Frecventa (viteza) procesorului se masoara in MHz (megahertzi) sau GHz (gigahertzi). Cu cat are frecventa mai mare, cu atat mai bine, deoarece cu atat "pulseaza" datele mai repede. Un procesor actual are pana la 4 GHz (4000 MHz).


Arhitectura procesorului este pe 32 de biti, sau pe 64 de biti, (sau mai vechi, pe 16 biti, 8 biti.) (vezi explicarea acestor biti la pagina dedicata).
Cele doua mari firme principale de procesoare sunt Intel si AMD. Procesoarele acestora sunt foarte diversificate, de exemplu, Intel are foarte multe modele de procesoare, printre care Celeron, Pentium, Core 2, Core i3, Core i7, etc. Cel mai rapid procesor actual este Core i7.


Cum functioneaza?

Procesorul primeste biti (0-urile si 1-urile) fara sens aparent de pe hard disk sau din memorie si le trimite inapoi pe ecran sau pe oricare mediu de stocare dupa ce le-a aranjat intr-o forma ordonata pe care o intelegem, forma care este dictata de instructiunile care au fost scrise de tipu' care a facut programul, ca asa a vrut el.
Datele sunt luate din hard disk (luate... adica atunci cand apesi butonul de pornire curentul curge intr-un sens, si tu il influentezi dandu-i comenzile, deci sunt primite intr-o forma sau alta mai bine zis) sau alte medii de stocare si sunt trimise in RAM de unde le proceseaza. Apoi trimite rezultatul pe ecran prin placa video, sau sunetul prin placa audio.Procesorul "gandeste" totul din memoria RAM, deoarece este aproximativ de 10000 de ori mai rapida decat hard disk-ul, in cazul in care am putea pune hard-disk-ul in considerare ca spatiu de procesare. Oricum, calculatoarele nu sunt construite sa poata rula fara RAM.
Procesorul primeste instructiunile de la programele din memorie si le proceseaza in numar de milioane pe secunda, instructiuni care au fost scrise de programator. O instructiune are nevoie deun numar fix de cicluri (de hertzi, din aia 30000000000 sau cati are un procesor de 3 GHz.... ) Bineinteles, depinde si de cate instructiuni ii da programul. Daca e un program simplu sa zicem, nu are atatea instructiuni de procesat.

(o instructiune este o linie de cod dintr-un program, care este data catre procesor sa o proceseze)


Memoria Cache

Procesorul are o memorie  interna de rezerva, care se numeste "cache". Cache este ca un sertar. Exista L1 cache, L2 cache si mai nou L3 cache, care inseamna Level 1, Level 2 si Level 3 cache (procesoarele cu mai multe niveluri de cache se numesc procesoare cu multi-level cache). Acest cache, este o memorie RAM interna in procesor, pentru a nu cere nici macar din memoria RAM principala tot timpul fisierele cu care se lucreaza frecvent. Memoria Cache este mult mai rapida decat memoria RAM normala, (DRAM), dar este mult mai scumpa si de aceea vine in cantitati foarte mici. De exemplu, daca deschizi frecvent un fisier, acesta este adaugat in memoria cache a procesorului, astfel incat nu mai este nevoie sa-l ia de fiecare data din din RAM-ul principal, pentru ca il are acolo. Ca data viitoare sa il acceseze mai rapid.
Cu cat exista mai multa memorie cache, cu atat mai bine. Pentru ca cu atat mai multe fisiere pot fi indexate in cache, si atunci lucreaza mai repede. Exista cache de 64 KB, 128 KB, 512 KB... 2 MB, chiar si pana la 12 MB.
In cache datele sunt pastrate temporar.


Compatibilitate

Asigurati-va ca placa de baza suporta procesorul care vreti sa-l puneti.

Tipuri de procesoare

Procesoarele pot fi:
Single Core - Procesor cu un singur nucleu
Dual Core - Procesor cu doua nuclee
Triple Core - Procesor cu trei nuclee
Quad Core - Procesoare cu patru nuclee (exemplu intel core i7)

Pentru a va asigura ca procesoarele sunt compatibile cu placa de baza, procesoarele actuale sunt categorizate pe mai multe tipuri de socket-uri:

  • Procesoare 775  (Intel)
  • Procesoare 1155  (Intel)
  • Procesoare 1156  (Intel)
  • Procesoare 1366  (Intel)
  • Procesoare 2011  (Intel)
  • Procesoare AM2  (AMD)
  • Procesoare AM3  (AMD)
  • Procesoare AM3+ (AMD)
  • Procesoare FM1  (AMD)
  • Procesoare FM2  (AMD)

Tipuri de socket (slot):

  • LGA (Land Grid Array)
  • PGA (Pin Grid Array)

In tipul LGA, pini sunt situati pe placa de baza si nu pe procesor, procesorul avand o suprafata neteda, avand doar contacte metalice. Acest tip se foloseste la procesoarele intel incepand din 2002.
Picture
In tipul PGA, pinii sunt situati pe procesor. Aceasta metoda este inca folosita de AMD.
Picture
Istoria procesorului
Primul procesor a fost inventat de Intel in 1971, se numea Intel 4004 si continea 6 tranzistori (in comparatie cu procesoarele actuale care au sute de milioane de tranzistori) si rula la o frecventa de 740 KHz. Acesta a fost urma de Intel 8008 in 1972, rula la o frecventa maxim de 800 KHz, iar apoi de Intel 8086 in 1978 (procesor al carui set de instructiuni este mostenit pana acum de procesoarele moderne, x86).
In 1989 apare procesorul Intel 80486 (486), iar in 1993 apare primul procesor Pentium, Pentium 1.

Core 2... Dual Core... este acelasi procesor?

Nu. Dual Core si Core 2 sunt doua denumiri total diferite. Multi oameni se incurca la treaba asta si sunt nedumeriti.Core 2 este o denumire, ca si Pentium, sau Celeron... insa Dual Core este o proprietate, arata procesorul care are doua nuclee. De exemplu Pentium Dual Core.
Core 2 este un procesor Dual Core.

Munca esenţială a unui calculator are loc într-o parte a maşinii pe care nu o putem vedea: un centru de control care prelucrează şi converteşte datele de intrare în informaţie pentru ieşire. Acest centru de control poartă denumirea de Unitatea Centrală de Prelucrare – UCP.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu